Mare, pare … quan tindré mòbil?

Mamá, papá…¿cuándo voy a tener móvil?

Mare, pare … quan tindré mòbil? Si ets d’aquests pares que has decidit, després de donar llargues durant anys al teu fill / a, incloure aquest any a la carta dels reis mags l’anhelat, anhelat i cobejat “Smartphone”. Sí, aquest post és per a tu !! Ja heu passat pel “Jooo … mare, quan vaig a tenir mòbil, tots els meus amics tenen un? Sóc el relegat del grup … ja vaig a 1r de l’ESO, m’estic esforçant ia més aquest any ja compleixo els 13 !!!

Però … què diuen els estudis al respecte?

Quina és l’edat real i quina és l’edat recomanada perquè els nostres fills disposin del seu primer mòbil? Segons l’últim estudi de l’Observatori Nacional de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació, l’augment de les noves tecnologies a les nostres llars contínua en ascens, sent aquest increment degut en gran mesura, a la venda de telèfons intel·ligents o Smartphones. Actualment supera la xifra de 115%, la qual cosa vol dir que hi ha més línies de telèfon que ciutadans.

Evolució de les dades per any

Si observem les xifres publicades sobre possessió de telèfon mòbil en nens observem un augment constant en els últims anys i cada vegada a edats més primerenques. A Espanya segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística referides a l’any 2014 1 63.5% dels nens de deu a quinze anys tenen mòbil.

2010 2011 2012 2013 2014
66.7% 65.8% 65.8% 65.8% 63.5%

 

Evolució de les dades per edat

Les xifres es mantenen constants al nostre país al llarg dels últims anys, però, es mostra un descens en l’edat d’adquisició del primer mòbil, evidenciant que als deu anys un de cada quatre menors posseeix mòbil.

Porcentaje de niños con móvil por edad

De l’estudi també crida l’atenció, que és més freqüent a aquestes edats primerenques que siguin les nenes enfront dels nens les primeres a tenir el seu primer telèfon mòbil.

Quina és l’edat recomanada perquè els nostres fills disposin del seu primer mòbil?

Malgrat que els estudis demostren que l’edat d’inici és als 10 anys, és recomanable i necessari que com a pares ens assegurem de proporcionar el mòbil als nens a una edat en què hagi assolit un cert criteri maduratiu i de responsabilitat per la seva maneig i promoure entre els pares la necessitat de transmetre als seus fills una sèrie de normes bàsiques de seguretat per a l’ús responsable del mòbil. No ens podem oblidar que educar en una ocupació correcte del mòbil a nens i adolescents ha de ser responsabilitat tant dels pares com a professors, pediatres, psicòlegs, etc …

Quins motius al·leguen els pares per comprar el telèfon als seus fills i filles?

Moltes famílies decideixen comprar un mòbil als seus fills amb la “excusa” de la vigilància paterna que consisteix en una manera de tenir el control sobre els seus fills, ja que, ho consideren una eina necessària per a posar-se en contacte amb ells quan estan fora de casa .

Un altre motiu coincideix amb el canvi de cicle escolar, ja que és a partir dels 12 anys quan es viu un moment de transició (pas de Primària a secundària) en la qual també es viu una etapa de canvis evolutius en el desenvolupament del menor.

No obstant això, pensem que es podria avançar la seva compra “si està justificada per situacions o circumstàncies personals o familiars que facin aconsellable la mateixa“, així com desplaçaments per raó d’escolarització, separació, jornades llargues de treball dels pares o tutors, malalties importants de membres de la família, etc.

Què representa per als nostres fills i filles tenir mòbil?

És interessant conèixer que representa per als nens el tenir mòbil i les característiques que el fan especialment atractiu per a ells:

  • Autonomia: els possibilita definir el seu espai personal
  • Identitat i prestigi: el tipus de Smartphone, la seva marca, es converteix en un objecte personalitzable que reflecteix les seves actituds i valors, un símbol d’identitat.
  • Aplicacions tecnològiques: aquestes innovacions exerceixen una especial fascinació entre els adolescents, que dediquen temps al seu aprenentatge i maneig.
  • Activitat de lleure: es converteix en una forma de gaudir del seu temps lliure: jocs, pel·lícules, vídeos, música, etc.
  • Foment de les relacions personals: permet estar sempre comunicat i mantenir o expandir les seves relacions socials, que és una de les principals aspiracions dels adolescents.

Des de Psicoespace creiem que no es tracta de prohibir sinó d’educar i promoure un ús responsable de les noves tecnologies, coneixent les normes d’ús i els models que els adults transmeten als seus fills.